Antieke kookboeken
De oorsprong van de "westerse keuken" ook soms de Franse keuken genoemd is eigenlijk hoofdzakelijk afkomstig uit de Italiaanse of Romeinse keuken waar weer heel veel invloeden uit het grote Romeinse rijk zijn te vinden zoals de kruiden uit het midden oosten. Net zoals de druiven oorspronkelijk, na een desatreuze schimmel vernietiging van de "franse" druiven rassen, uit Spanje komen en ook de beste koffie uit Italie, vergis je niet de Fransen hebben het koken wel op een hoger nivo gebracht gedurende de 16e en 17e eeuw. Engeleland (UK) stond bekend als de slechtste keuken van Europa. Aan de hoven alleen maar stamppotten en ingewanden maakte ze pasteien van, van schapen aten ze daar de Franse kotste dat voedsel als primitief uit.
Wynkyn de Worde, The Boke Of Keruynge (Book Of Carving) 1508, met inleiding, vertaling, illustraties en glossarium door Peter Brears. Southover Press, 2003.
Joop Witteveen en Bart Cuperus, Bibliotheca Gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België 1474-1960. Amsterdam, 1998. (2 dln)
Anne Willan, De regionale keuken van Frankrijk. Van Dishoeck, Bussum, z.j. (1984?). In 2007 verscheen een Engelstalige omgewerkte versie onder de titel The Country Cooking of France.
Anne Willan, Great cooks and their recipes. From Taillevent to Escoffier Bulfinch Press (first Am. edition), 1992.
E. Cockx-Indestege, Eenen nyeuwen coock boeck. Kookboek samengesteld door Gheeraert Vorselman en gedrukt te Antwerpen in 1560, Wiesbaden, 1971.
Terence Scully, The Viandier of Taillevent. An edition of all extant manuscripts Ottawa, 1988.
De verstandige kock, of sorghvuldige huys houdster (anonymus) uit 1668. Facsimile editie met een inleiding door Joop Witteveen. De KAN, Amsterdam, 1993.
Delia Smith's Christmas, BBC Books, 1995.
Terence Scully The Opera of Bartolomeo Scappi (1570): L'arte et prudenza d'un maestro cuoco University of Toronto press, 2008.
Bartolomeo Scappi, Opera dell'arte del cucinare. Saggio introduttivo di Giancarlo Roversi. Ed. Arnaldo Forni, 2002.
F. Sabban en S. Serventi, La gastronomie au Grand Siècle. 100 recettes de France et d'Italie Ed. Stock, (1998).
Maxime Rodinson, A.J. Arberry, Charles Perry, Medieval Arab Cookery. Essays and Translations. Prospect Books, 2001.
Cindy Renfrow, Take a thousand eggs or more A translation of medieval recipes from Harleian MS.279, Harleian MS. 4016, and extracts of Ashmole MS. 1439, Laud MS. 553, and Douce MS. 55, with over 100 recipes adapted for modern cookery. Uitgegeven in eigen beheer, 2de editie, 1998. Twee delen.
O. Redon, F. Sabban en S.Serventi, La Gastronomie au Moyen Age. 150 recettes de France et d'Italie. Ed. Stock, 1995 (1991).
Het eerste uit de drie delen
Platina, On Right Pleasure and Good Health. Critical edition and translation of De Honesta Voluptate et Valetudine by Mary Ella Milham. Med.&Ren. Texts & Studies vol.168, Tempe/Arizona, 1998.
R. Jansen-Sieben en M. van der Molen Willebrands, Een notabel boecxken van cokeryen. Het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek circa 1514 uitgegeven te Brussel door Thomas Vander Noot.
Nawal Nasrallah, Annals of the Caliphs'Kitchens. Ibn Sayyār al-Warrāq's Tenth-Century Baghdadi Cookbook. English translation with introduction and glossary. Brill, Leiden/Boston, 2007.
Marianne Moonen, Basiskookboek Deeg en Beslag (Baarn, 1987).
Jennifer McLagan, Bones. Recipes, History, & Lore, New York, 2005.
Harold McGee, Over Eten en Koken. Wetenschap en overlevering in de keuken. Amsterdam, 1992.
(Maestro Martino) L. Ballerini en J. Parzen, The Art of Cooking. The first modern cookery book. (Libro de arte coquinaria van Maestro Martino). Unversity of California Press, 2005.
Maestro Martino, Libro de Arte Coquinaria. Octavo Editions, 2005. Geen gedrukte uitgave, maar een cd-rom.
Livres en Bouche. Cinq siècles d'art culinaire francais, du quatorzième au dix-huitième siècle (Paris,2001)
François Pierre La Varenne, The French Cook; The French Pastry Chef; The French Confectioner A modern English translation and commentary by Terence Scully. (Prospect Books, 2006) Gebruikt de tweede editie, uit 1652.
François Pierre La Varenne, The French Cook, Englished by I.D.G., 1653 . Editie van de Engelse vertaling van Le cuisinier françois uit 1653 in gemoderniseerd Engels met een voorwoord van Philip en Mary Hyman. (2001)
François Pierre La Varenne, Le cuisinier françois d'apres l'édition de 1651, Facsimile editie van de eerste druk met een voorwoord van Philip en Mary Hyman. (Houilles, 2002).
Van uitgeverij Manucius,
Barbara Ketcham Wheaton, De smaak van het verleden. De Franse keuken van 1300 tot 1789 (Bert Bakker, 1988, oorspr. 1983).
Ian Kelly, Cooking for Kings, The life of Antonin Carême, the first celebrity chef Short Books, 2003.
Ria Jansen-Sieben en Johanna Maria van Winter, De keuken van de late Middeleeuwen. Een kookboek uit de Lage Landen (Bert Bakker, Amsterdam, 1998, tweede herziene druk).
E. Huizenga, O.S.H. Lie, L.M. Veltman, Een wereld van kennis, Hilversum, 2002.
Jean-Claude Hein, Deux siècle de cuisine. Héritage de l'Isle de France, Mauritius, 2001.
Maria Haezebroek, De hedendaagsche kookkunst, of de wetenschap van lekker en goedkoop te eten en te drinken [...], Gouda, z.j. (1892), 9de, verbeterde en vermeerderde druk.
Ilaria Gozzini Giacosa, A Taste of Ancient Rome (Vert. uit Italiaans, University of Chicago Press, 1992).
The Goodman of Paris. A Treatise on moral and domestic economy by a citizen of Paris, c.1393. Vertaling Eileen Power. Woodbridge, 2006 (heruitgave van de originele uitgave uit 1928).
P.C.P. Faas, Rond de tafel der Romeinen (Domus, Diemen, 1994). In 2000 verscheen een herziene editie, maar die is inmiddels ook al weer uitverkocht. De engelstalige editie is nog wel te koop: Around the table of the Romans. Food and fasting in ancient Rome (Palgrave McMillan 2002).
Alan Davidson, The Oxford Companion to Food, Oxford University Press, 1999. (De link verwijst naar de editie die door Penguin in 2002 is uitgegeven (en die dan ook The Penguin Companion to Food heet).
Henriëtte Davidis, Keukenboek. 1868, 2de druk (1ste druk 1867). Vrije bewerking van de elfde druk van het Praktisches Kochbuch (1844)
Nicole Crossley-Holland, Living and dining in medieval Paris, Cardiff, 1996.
Terence Scully, 'Du fait de cuisine, par Maistre Chiquart 1420. In: Vallesia. Bulletin annuel de la Bibliothèque et des Archives cantonales du Valais, des Musées de Valère et de la Majorie[...] vol. XL (1985), pp.101/231.
Dit is de editie van het e
Bernard en Christine Charretton, La bonne cuisine des régions. Baudouin, 1980.
Andrew Dalby, Cato: On Farming / De Agricultura. Prospect Books, 1998.
Antonin Carême, Le Pâtissier Pittoresque. Extraits choisis et presentés par Allen S. Weiss. Ed. Mercure de France, 2003.
Phyllis Pray Bober, Art, Culture and Cuisine. Un. of Chicago Press, 1999.
T. Austin, Two fifteenth Century Cookery-Books. [,,,] Reprint Oxford University Press, 2000 (oorspr. 1888), digitale editie.
Pellegrino Artusi, De Wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Scepter, Amsterdam, 1995.
L'art de la cuisine française au XVIIe siècle. (Parijs, 1995).
Christopher Grocok en Sally Grainger, Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius Prospect Books, 2006.
Apicius, The roman cookery book. A critical translation of "The art of cooking" by Apicius, for use in the study and kitchen. Barbara Flower and Elizabeth Rosenbaum (London, 1980, reprint edition 1958)
Bron: http://www.coquinaria.nl/