Bagels
Bagels
Grappig broodje, die bagel. De karakteristieke elastische structuur krijg je door het deeg te pocheren. Beetje geduld, ze komen vanzelf bovendrijven.
INGREDIËNTEN
Deeg
10 gram verse gist
1 eetlepel olijfolie
250 gram bloem
5 gram zout
130 milliliter water
suiker of zout, afhankelijk
Voorbereiding:
-
of u de bagel hartig of
-
zoet gaat beleggen
-
scheutje koffiemelk
sesamzaad
Leg een pollepel klaar.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Zet een grote kookpan met 3 liter water op het vuur en breng vast aan de kook.
Deeg:
-
Los het gist op in een beetje water en de olie.
-
Meng de bloem met het zout, maak een kuil in het midden en schenk het gistmengsel erin. Kneed even door.
-
Schenk de rest van het water erbij en kneed alles goed door elkaar.
-
Kneed in circa 10 minuten tot een elastisch deeg. -
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en bol ze op. -
Laat ongeveer 10 minuten rijzen onder een licht vochtige doek.
-
Gebruik een pollepel om een gat in het deeg te maken: steek de pollepel in het midden van het deeg en draai deze even rond op de werkbank. Gebruik vervolgens uw vinger om het gat uit te rekken.
-
Laat ongeveer nog 30 minuten rijzen.
Afbakken:
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Los de suiker of het zout op in het kokende water. -
Leg de bagels in de pan met kokend water en wacht tot deze boven komen drijven.
-
Draai de bagels na ongeveer 1 minuutje om en laat nog 1-2 minuten koken. TIP! U kunt meerdere bagels tegelijk koken, maar het is wel belangrijk dat ze echt boven komen drijven. -
Haal de bagels met behulp van een draadspaan uit de pan. -
Bestrijk de bagels met koffiemelk en bestrooi met sesamzaad.
-
Bak de bagels vervolgens in de warme oven in ongeveer 10 minuten krokant.